Potravinářská výroba - Cukrářské práce učební obor 29-51-E/01
Souhrnné informace o oboru Potravinářská výroba - Cukrářské práce
Kód studia | 29-51-E/01 |
Délka přípravy | 3 roky |
Určení | hoši i dívky |
Vstupní předpoklady | ukončená povinná školní docházka, zdravotní způsobilost |
Ukončení studia | závěrečnou zkouškou |
Dosažený stupeň vzdělání | střední |
Způsob ukončení a certifikace | výuční list |
Popis oboru
Žáci se učí obsluze a údržbě strojů a zařízení v cukrářské výrobě. Dále se učí připravovat cukrářská těsta a hmoty, jejich zpracování na finální výrobky. V tomto oboru se žáci také naučí různé způsoby zdobení cukrářských výrobků, restauračních moučníků a zmrzlin a zvládnutí základních úklidových prací.
Profil absolventa
Absolvent učebního oboru vykonává jednoduché práce při přípravě surovin a výrobě cukrářských výrobků. Typickými činnostmi, které absolvent vykonává za přísného dodržování hygienických předpisů jsou příprava, vážení a úprava základních druhů surovin používaných při výrobě širokého sortimentu cukrářských výrobků, včetně přípravy polotovarů pro cukrářskou výrobu, vlastní výroba těst a příprava hmot, náplní a polev, tvarování jednodušších druhů cukrářských výrobků, jednoduché zdobení a modelování výrobků a výroba zmrzliny.
Do tohoto oboru mohou být přijati chlapci i děvčata, jejichž zdravotní způsobilost potvrdí lékař.
Hlavní okruhy vyučovaných pracovních dovedností dle ročníků
1. ročník
- příprava surovin ke zpracování, cvičné práce z hmot na stříkání, pevná těsta, náplně a polevy
- restaurační moučníky, hospodaření se surovinami
2. ročník
- úprava cukru vařením, linecké těsto třené, pálená hmota, listové těsto, medové těsto
- bílkový krém základní, hodnocení jakosti výrobků, výtěžnost
- opakování a prohlubování vědomostí a dovedností
3. ročník
- šlehané hmoty lehké, nahřívané, ostatní, zvláštní a třené
- studené a nahřívané jádrové hmoty, zmrzliny, nápoje, dia výrobky
- praxe na provozních pracovištích