Stravovací a ubytovací služby - Kuchařské práce učební obor 65-51-E/01

Souhrnné informace o oboru Stravovací a ubytovací služby - Kuchařské práce

Kód studia 65-51-E/01
Délka přípravy 3 roky
Určení hoši i dívky
Vstupní předpoklady ukončená povinná školní docházka, zdravotní způsobilost
Ukončení studia závěrečnou zkouškou
Dosažený stupeň vzdělání střední
Způsob ukončení a certifikace výuční list


Popis oboru

Příprava a ošetření základních druhů surovin určených k výrobě a expedici teplých a studených jídel a nápojů, příloh a výrobků teplé a studené kuchyně. Vlastní výroba teplých a studených jídel, nápojů a příloh. Ovládání techniky výdeje pokrmů, jednoduché obsluhy a zvládnutí základních úklidových prací.


Profil absolventa

Absolvent vykonává tyto uvedené činnosti:
  • předběžnou přípravu všech druhů potravin rostlinného a živočišného původu
  • správné ošetření, uskladnění, případně konzervování potravin
  • bezpečnou manipulaci se stroji a ostatním kuchyňským zařízením
  • technologickou přípravu jídel a nápojů podle platných předpisů při uplatnění zásad správné výživy
  • základy jednoduché obsluhy
  • úklidové práce na pracovišti a v provozu

Do tohoto oboru mohou být přijati chlapci i děvčata, jejichž zdravotní způsobilost potvrdí lékař.


Hlavní okruhy vyučovaných pracovních dovedností dle ročníků

1. ročník
  • předběžná úprava (zelenina, ovoce, brambory, maso), základy
  • základní technologické postupy (vaření, dušení, pečení, smažení, zapékání, grilování, mikrovlnná trouba)
  • úprava polévek, přílohy, bezmasé pokrmy, jednoduché moučníky, jednoduché saláty, provozní praxe
2. ročník
  • omáčky
  • hovězí maso, telecí, vepřové maso, uzené maso, mleté maso (rozdělení, předběžná úprava, příprava pokrmů)
  • ryba, drůbež (rozdělení, předběžná úprava, příprava pokrmů)
  • opakování a prohlubování vědomostí a dovedností, provozní praxe.
3. ročník
  • minutky, studená kuchyně
  • moučníky, alternativní téma (dietní a cizí kuchyně, skopové, zvěřina)
  • praxe na provozních pracovištích

Sdílet na sociální služby:    

  Odborné učiliště a Praktická škola

Odborné učiliště vzdělává žáky v oborech potravinářských, řemesel a služeb. Praktická škola doplňuje a rozšiřuje všeobecné vzdělání.

MSK příspěvková organizace

Odborné učiliště a Praktická škola Hlučín je příspěvkovou organizaci zřizovanou Moravskoslezským krajem

  Učební obory

Nabídka učebních oborů

  Rychlý kontakt
  Odborné učiliště a Praktická škola

      příspěvková organizace
      Čs. armády 336/4a
      748 01 Hlučín

  +420 595 150 011
 
  www.ouhlucin.cz