Dne 11. ledna 2024 proběhl na naší škole Den otevřených dveří spojený s unikátním zážitkem projektu Živá škola s přípravou venkovské zabíjačky. Celý den se nesl ve znamení významu udržování tradic v současné době tradičního řemesla a moderního vzdělávání, kde jsme se zaměřili na ukázku zabíjačkových tradic a zároveň jsme představili naše obory široké veřejnosti. Pod dohledem zkušeného řezníka a našich učitelů se účastníci seznámili s procesem zpracování masa, výrobou jelítek, jitrnic, tlačenky, škvarků, játrovek a ovarové polévky.
Kromě zabíjačky škola prezentovala své obory prostřednictvím interaktivních workshopů. Zájemci o studium spolu s jejich rodiči měli možnost nahlédnout do praktického výcviku a pochopit, jak naše učiliště kombinuje tradiční řemesla s moderními vzdělávacími metodami.
Vrchol dne představovala možnost ochutnat produkty přímo ze zabíjačky. Návštěvníci se mohli posadit, vychutnat si nápoj, koláč a pochutiny ze zabíjačky, čímž se propojila teorie s praxí a posílila společenská atmosféra události.
Den zakončili zaměstnanci školy společným stolováním, kde měli možnost také ochutnat zabíjačkové pochoutky a výsledkem náročného dne byl společný zážitek, který podtrhl úspěšnost a důležitost akce, kdy bylo oceněno nejen úsilí všech zapojených, ale i význam tradičních řemesel v moderním vzdělávacím kontextu.
Shoda mezi účastníky byla jednoznačná - den byl úspěšný, plný nezapomenutelných zážitků a praktické práce. Tato událost nejen zvýšila povědomí o naší škole a nabízených oborech, ale také posílila komunitní duch a ukázala, jak efektivně lze propojit tradici s moderním vzděláváním.
Den otevřených dveří na našem odborném učilišti a Praktické škole byl oslavou tradičního řemesla zabíjačky, která byla podána v kontextu moderního vzdělávání. Tato událost poskytla návštěvníkům nejen praktické znalosti, ale i skvělé gastronomické zážitky a ukázala sílu a význam udržování tradic v současné době.