Vůně čerstvě upečených koláčů se nesla hlučínskou školou, když se žáci pekařského oboru rozhodli oživit starou tradici. Společně se zkušenými pekařkami připravovali pravé hlučínské koláče, které jsou neodmyslitelně spojeny s tímto regionem.
Projektový den se uskutečnil 08.01.2025 a přinesl do školních lavic nejen mouku a vály, ale také příběhy a zkušenosti několika generací. Žáci měli jedinečnou příležitost naučit se od zkušených pekařek tradiční postupy výroby hlučínských koláčů. Pod jejich vedením připravovali křehká těsta, plnili je voňavými náplněmi a zdobili je podle starých receptů.
„Bylo to jako cestovat v čase,“ svěřila se jedna z žákyň. „Díky tomuto projektu jsem se dozvěděla mnoho nového o historii našeho regionu a o tom, jak důležité je udržovat tradiční řemesla.“
Kromě pečení probíhaly v kuchyni i zajímavé besedy. Zkušené pekařky vyprávěly o tom, jak se koláče pekly dříve, jaké suroviny se používaly a jaké byly oblíbené náplně. Žáci tak mohli nahlédnout do minulosti a lépe porozumět tomu, co dělá hlučínské koláče tak výjimečnými.
Projekt „Živá škola“ ukázal, že spojení tradic s moderním vzděláváním může být velmi inspirativní. Žáci nejen získali nové dovednosti, ale také si uvědomili význam zachování kulturního dědictví. Věřme, že chuť hlučínských koláčů a vzpomínky na tento projekt budou dlouho provázet všechny účastníky.