Žáci oboru pekařských prací pekli chleby v rámci Projektové výuky „Živá škola“.

Úvod / Novinky / Žáci oboru pekařských prací pekli chleby v rámci Projektové výuky „Živá škola“.
Žáci oboru pekařských prací pekli chleby v rámci Projektové výuky „Živá škola“.

24.2. 2025 se věnovali žáci projektovému vzdělávání s názvem „Pečení chleba“. Projekt byl pro naše žáky nejen cennou zkušeností, ale také skvělou příležitostí setkat se s odborníkem z praxe. Náš průvodce světem pekařského řemesla byl pan Obrusník, mistr pekař, dlouholetý majitel pekárny z Dolního Benešova.

Mistr pekař s námi sdílel celý proces výroby různých druhů chlebů, od výběru surovin až po samotnou degustaci hotových chlebů. Jeho přístup byl nejen profesionální, rovněž i velmi praktický a zaměřený na detaily, které dělají chleba nejen chutným, ale také i kvalitním.
Pan Obrusník začal projektový den vtipnou pohádkou o přípravě mouky, aby naše žáky motivoval, co se týče celého procesu pečení chlebů. V první části dne se žáci dozvěděli vše o základních surovinách potřebných k výrobě chlebů. Pan Obrusník jim představil různé druhy mouky, vysvětlil jejich vlastnosti a vliv na výslednou strukturu a chuť chlebů. Důležitou částí přípravy chlebů bylo zpracování těsta, jeho míchání a hnětení až po klíčovou fázi kynutí a pečení.
Součástí byla i ukázka různých druhů ošatek, ve kterých chléb získává svůj typický tvar. Žáci si mohli vyzkoušet nejen práci s těstem, ale také způsob, jakým způsobem pečeme v peci a jak dosáhnout ideální kůrky.
Po upečení následovala ta nejpříjemnější část – degustace. Žáci měli možnost porovnat různé typy chlebů, zaměřit se na rozdíly v chuti, vůni, barvy a struktuře střídy, a pochopit jak kvalita surovin a správný technologický postup ovlivňují konečný výsledek. Porovnávali kmínový a výběrový chléb, včetně proslulého Křupáku, který byl nejprodávanějším chlebem pana mistra Obrusníka.
Tento projekt byl pro naše žáky nejen užitečným vzdělávacím zážitkem, ale také inspirací pro jejich budoucí profesní dráhu. Díky tomu měli možnost nahlédnout do tajů tradičního pekařského řemesla a ocenit, že poctivý, ručně vyráběný chléb má v dnešní době stále své místo. Mistr pekař po celou dobu projektového dne vyprávěl žákům zážitky ze svého pekařského života.
Jsme rádi, že můžeme našim žákům zprostředkovat nejen teoretické znalosti, ale také reálné zkušenosti od odborníků z praxe. Děkujeme panu Obrusníkovi za jeho ochotu a předání cenných znalostí další generaci pekařů.


Sdílet na sociální služby:    

  Odborné učiliště a Praktická škola

Odborné učiliště vzdělává žáky v oborech potravinářských, řemesel a služeb. Praktická škola doplňuje a rozšiřuje všeobecné vzdělání.

MSK příspěvková organizace

Odborné učiliště a Praktická škola Hlučín je příspěvkovou organizaci zřizovanou Moravskoslezským krajem

  Učební obory

Nabídka učebních oborů

  Rychlý kontakt
  Odborné učiliště a Praktická škola

      příspěvková organizace
      Čs. armády 336/4a
      748 01 Hlučín

  +420 595 150 011
 
  www.ouhlucin.cz